top of page

1. Wat is dat eigenlijk, biologisch?

 

't Seizoen is bio gecertificeerd sinds april 2019.

We willen hier graag de belangrijkste pijlers van de biologische landbouw even op een rijtje zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Hoe gaan wij dan juist te werk?

* Combinatieteelt

Door verschillende gewassen door elkaar te planten / zaaien proberen we belagers te slim af te zijn. Zo schijnt de wortelvlieg niet van prei en uien te houden en omgekeerd zou de preimot niet van wortels houden. Dus wij planten / zaaien ze door elkaar om die beestjes van de wijs te brengen. Het is één groot experiment!

 

* Teeltrotatie

We hebben in totaal 8 verschillende blokken met allemaal verschillende gewascombinaties. Door elk jaar een blok op te schuiven zullen de kolen bijvoorbeeld nooit 2 jaar op rij op dezelfde plaats staan, op die manier proberen we knolvoet tegen te gaan bij kolen.

 

* Groenbemesters

Naast compost zorgen ook groenbemesters voor voeding en rust in de bodem. Planten zoals Phacelia, wikke en klaver zorgen ervoor dat er stikstof in de bodem vastgelegd wordt, waar de groenten het jaar erop dan sterker van worden.

 

* Aantrekken van nuttige dieren

Nuttige insecten zijn bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, de larven daarvan eten graag bladluizen. Bijen en hommels zijn prima bestuivers van veel gewassen dus zijn ook bijzonder nuttig. Door bloemen in te zaaien nodigen we die nuttige beestjes uit op ons veld.

Er zijn ook vogels die wel bladluizen lusten, de heggen aan één van het perceel vormen een mooi plekje voor mezen om lekkere snoepjes uit te zoeken.

 

* Permacultuur

In reeds ver vervlogen tijden reisde boerin Sarah al eens graag rond met de rugzak, en dan liefst al vrijwilligerswerk doende op bio-boerderijen. Op één van die boerderijen kreeg permacultuur een plekje in het hart en in het hoofd van de boerin. Kort gezegd is permacultuur een manier om met de natuur mee te werken, in plaats van er tegen te werken. Het is ook een manier om op een logische en gestroomlijnde manier naar infrastructuur te kijken. Zo ligt de composthoop centraal op het veld, want ik wil natuurlijk niet elke keer 5 minuten stappen met al die kruiwagens onkruid. Natuurlijk is permacultuur veel omvattender dan dit, maar we geven het maar even mee.

 

* Eigen zaadteelt

Indien er hier en daar wat tijd over is zouden we graag, waar mogelijk zelf zaden vermeerderen / veredelen. Dat is niet enkel een besparing (want bio-zaad kost nu eenmaal geld) maar het is vooral een manier om grond-eigen groenten te creëren, die na enkele jaren stilaan "gewend" worden aan de grond waarin ze geteeld worden en zo hun eigen smaak krijgen.

 

 

3. Waarom is bio ietsje duurder?

 

* Meer risico

Doordat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, zijn we meer afhankelijk zijn van het overwaaien van ziekten en plagen op onze gewassen. Door die eventuele ziekten en plagen hebben we iets meer risico op het (gedeeltelijk) mislukken van een oogst vergeleken met gangbare boeren. We proberen het mislukken van oogst natuurlijk zoveel mogelijk te vermijden door middel van onze teelttechnieken (zie hierboven). Daarnaast proberen we het economisch risico zo laag mogelijk te houden door zoveel mogelijk verschillende gewassen te zetten. Op die manier houden we nog een hoop gewassen over als er één of twee mislukken. Maar het risico blijft groter dan bij gangbare boeren.

 

* Handenarbeid

Door enkel mechanische onkruidbestrijding in te zetten tegen onkruid hebben we meer handenarbeid. En handenarbeid kost nu eenmaal meer dan chemische bestrijdingsmiddelen, ook al is het voorlopig enkel boerin Sarah die haar handen vuilmaakt. Ook de grote diversiteit aan gewassen vergt meer aandacht en arbeid.

 

Wat mag wel?

* Preventieve aanpak

Door vruchtwisseling, de keuze voor robuste groenterassen, het aantrekken van natuurlijke vijanden, ... bouwen wij aan gezonde groeiomstandigheden voor jullie groenten.

 

* Biologisch zaad en plantgoed

Biologische groentezaden zijn van nature beter bestand tegen ziekten en plagen: daar worden ze op geselecteerd en veredeld. Het spreekt voor zich dat GGO's (genetisch gemanipuleerde organismen) niet toegelaten zijn.

 

* Compost!

Veeleisende groenten zoals kolen, tomaten, prei, courgetten of sla voeden wij gewoon met compost, zoals je grootouders dat vroeger deden / doen in de moestuin.

 

* Mechanisch onkruidmanagement :)

Onkruid gaan we te lijf met onze handen, met handschoffels en hakjes, binnenkort misschien een wielschoffel maar ook schoffels aan de tractor zijn mogelijk.

Anchor 1
Anchor 2
Anchor 3

Wat mag niet?

* Geen synthetische bestrijdingsmiddelen

Regenwormen, lieveheersbeestjes, bijen, micro-organismen ... het zijn allemaal onze vrienden: die willen we aantrekken, niet doodspuiten met pesticiden en insecticiden.

 

* Geen kunstmest

Wij willen een bodem die natuurlijk rijk en vruchtbaar is. Kunstmest ondermijnt die bodemvruchtbaarheid en verstoort het bodemleven, dat wist de uitvinder zelf al in de 19de eeuw.

 

* Geen herbiciden

Ok, onkruid is niet altijd even leuk dat geven we toe. Maar met herbiciden doodt je niet alleen het onkruid maar ook het bodemleven,en dat willen we dus niet.

bottom of page